dijous, 26 d’abril del 2018

Les tres "C"


Arriba el moment d’explicar una altra regla bàsica de la comunicació: les tres “C”. Sabeu quines són? Com a pista vos diré que són tres característiques essencials que heu de tindre en compte per a redactar un text informatiu. Penseu que ha de ser un text que siga fàcil de comprendre i que arribe al receptor sense interferències. Bé, ja ho teniu? No vos preocupeu, vos done la resposta: claredat, concisió i correcció.

Claredat a l’hora d’explicar els fets. Per a aconseguir-ho, rebutjeu les frases subordinades i les floritures. Aneu al gra del que voleu contar i utilitzeu oracions directes i simples. És a dir, subjecte, verb i predicat. Per què dir en tres frases el que puc transmetre amb una? Això és la concisió. Ja ho diu refrany: El bo, si és breu, és dos vegades bo. I així és. La informació arriba millor al receptor si és directa i concisa. Per tal d'aconseguir-ho cal que fem un ús acurat del lèxic, per tal d’utilitzar les paraules que millor descriguen el que ha succeït. Açò té molt a veure amb la tercera “C”: la correcció.

Quan parlem de correcció, ens referim tant a la correcció gramatical, com lèxica i ortogràfica. Un error d’ortografia o de concordança farà que la nostra informació perda credibilitat.

Ja sabeu: claredat, concisió i correcció. Amb aquesta regla teniu garantit l’èxit com a informadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada