dijous, 26 d’abril del 2018

Les "fake news"


Cada vegada més gent utilitza les noves tecnologies, com internet i les xarxes socials, per estar informat. Aquestes eines permeten a l’usuari fer una cerca de la informació que més l’interessa i, fins i tot, aconseguir una interacció amb el mitjà o l’autor de l'article. Són molts els avantatges que ofereixen les tecnologies de la informació i de la comunicació, però hem d’anar amb compte perquè també són molts els riscos.

En primer lloc, faré referència al fet que tothom pot convertir-se en informador. En la meua opinió, la tasca d’informar no és gens senzilla i comporta una gran responsabilitat. D’una banda, han de garantir que els ciutadans reben una informació veraç, tal com estableix la Constitució. Cert és que també s’ha de garantir el dret a la llibertat d’expressió. Per eixe motiu és important que vosaltres, com lectors, vos enfronteu a la informació amb una actitud crítica.

D’una banda, és important que aprengueu a diferenciar la informació de l'opinió. D’altra, heu de tindre en compte el mitjà que seleccioneu per informa-vos. No és el mateix informació procedent d’un mitjà de comunicació seriós i amb un prestigi a la seua esquena que una procedent d’una pàgina web vinculada a qualsevol partit polític, de dubtosa procedència o que no ofereix garanties d’haver contrastat les seues notícies.

Tanmateix, heu d’anar amb cura a la informació de les xarxes socials, donat que no tot el que apareix en Twitter o Faceb266 –per citar alguns exemples— ha de ser veritat. Molt sovint, es tracta de notície320alses, no contrastades i, fins i tot, inventades. Es tracta de les anomenades “fake news”, que no són altra cosa que notícies falses difoses amb l’objectiu de desinformar intencionadament, manipular o induir a l’engany. Vos deixe alguns articles als quals podeu trobar més informació sobre aquest concepte i alguns exemples de “fake news”:



  1. Martin M. (23/04/2018). Mentiras virtuales que arruinan vidas reales. Diario El País.
  2. Albisu J. Agencia EFE. (26/04/2018). Ultimátum a Facebook y Twitter para que combatan las "fake. news". Diario El Mundo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada