divendres, 27 d’abril del 2018

Els gèneres informatius


Hui vaig a parlar-vos dels principals gèneres periodístics i de les seues característiques per tal que pugueu identificar-los als mitjans de comunicació. El primer que cal diferenciar és la informació de l'opinió. Com a públic és molt important que ho tingueu en compte a l’hora d’enfrontar-vos a un mitjà de comunicació. A aquesta entrada em centraré en els informatius:

  • Notícia. És el relat d’un fet d’actualitat. No hi ha opinió i és un gènere purament informatiu. Segueix l’esquema de la piràmide invertida, de la que ja hem parlat al blog, i respon a les 5W del periodisme (què?, qui?, on?, quan? i per què?).
  • Reportatge. A ell tenen cabuda llicències literàries i no té perquè abordar un tema d’estricta actualitat. Pot servir, per exemple, per ampliar una notícia, per aprofundir en algun aspecte de la mateixa o per recavar testimonis. A més a més, hi podem trobar reportatges interpretatius, que barregen informació i opinió. A aquest últim model trobaríem, per exemple, els articles d’investigació.
  • Crònica. Normalment és narrada per un corresponsal o enviat especial per cobrir un esdeveniment. S’utilitza la tercera persona i habitualment s’acompanya d’una valoració i interpretació dels fets. És molt utilitzada a la informació esportiva, judicial i política.
  • Entrevista. Poden ser directes, amb un sistema de pregunta-resposta, o indirectes, mitjançant la introducció de les declaracions de l'entrevistat al text. Per tal de ser un bon entrevistador cal informar-se del personatge a entrevistar i dels temes pels quals preguntarà. Tanmateix, és important portar un guió amb les preguntes que es volen fer. No obstant això, el bon entrevistador ha de ser capaç d’improvisar i de modificar el guió per fer noves preguntes tenint en compte les respostes de l'entrevistat.


Bé, fins ací les pinzellades als gèneres periodístics d’informació. Vos anime a fer a una recerca a qualsevol mitjà de comunicació per a identificar-los.


Imatge lliure de drets. Autor: Alexandra / München. de Pixabay.   https://pixabay.com/es/prensa-periodista-fot%C3%B3grafo-2643073/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada