dijous, 26 d’abril del 2018

La piràmide invertida

Ací estic de nou per a explicar altra norma bàsica del periodisme i, en general, de la comunicació. Es tracta de la tècnica de la piràmide invertida, que consisteix en ordenar la informació de major a menor importància. És una norma clau per a estructurar la informació i també les nostres argumentacions i opinions.

En primer lloc, caldria escriure o transmetre oralment el titular de la notícia o fet que volem transmetre. Normalment, es correspon amb la resposta a la pregunta “què?”. Es tracta d’una frase curta i directa amb significat per sí mateixa que pot complementar-se amb un subtítol que aportaria més informació.

La segona escala de la piràmide seria el “lead” o l’entradeta, on destacaríem els aspectes més importants de la notícia. Vos recomane repetir la idea principal del titular, evitant les repeticions de lèxic, alhora que la contextualitzeu amb més informació rellevant. És ací on haurien de quedar respostes les 5W (què?, qui?, on?, quan? i per què?) de les que vaig parlar a l’entrada anterior.

El tercer escaló seria el cos de la informació, on podem desenvolupar de manera mes amplia el que ha ocorregut i el “per què?”. És el moment d’anar als detalls, a la interpretació dels fets i, per últim, a les conclusions. Vos deixe un gràfic que he fet perquè tingueu una síntesi més visual:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada